Zasłyszane od kolegów-ponoć palce lizać
troć w marynacie.
Złowioną rybę oczywiście czyścimy, a następnie filetujemy. Mięso solimy, przykrywamy folią i odstawiamy na 24h do lodówki. Na następny dzień z ryby zbieramy nadmiar soli i zdejmujemy skórę z filetów, a uzyskane mięso kroimy w kostkę (ok 3 cm*3cm). W garnku robimy zalewę octową (według uznania), po jej wystygnięciu wlewamy ją do miski i wrzucamy kostki ryby. Ryba wraca do lodówki na 2, 3 dni. Po tym czasie do ryby dodajemy kilka plastrów cytryny i podajemy na zimno. Mięsko ścina się całkowicie i ma strukturę tuńczyka.
Sałatka z troci
SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonej troci, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól.
SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Troć pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem.
Troć na surowo - przepis Zbyszka Denderskiego
Złowioną osobiście troć (bo taka najlepiej smakuje) czyścimy z łuski i filetujemy, następnie filety mrozimy przez 24 godz. w zamrażalniku. Po 24 godz rozmrożone filety kładziemy na folii aluminiowej i posypujemy grubą warstwą soli, odrobiną cukru i pieprzu. Tak przygotowane filety odkładamy do lodówki lub w jakieś chłodne miejsce na 24 godz. Tą czynność po 24 godz ponawiamy uprzednio zlewając wodę jaka się nagromadzi w wyniku działania soli. Osobiście przed ponownym nasoleniem mięsa usuwam warstwę soli położoną za pierwszym razem. Po kolejnych 24 godz mięso troci będzie ścięte i zwięzłe. Przed spożyciem należy usunąć warstwę soli a mięso pokroić skośnie w bardzo cieniutkie plastry. Do tego polecam pieczywo pszenne z masłem, pocięte plastry mięsa można zalać oliwą.
Polecam - Palce lizać