Jest wiele przepisów na tatar z troci ja osobiście wykonuję w/g poniższego przepisu
Tatar z troci.
Do przygotowania tatara potrzebujemy łososia lub troć.Mając na uwadze walory smakowe i wizualne tatar przygotowujemy jedynie z tzw. „Srebrniaka”. Na przygotowanie średniej porcji tatara potrzebujemy ok. 1 kg świeżego mięsa z troci. Uprzednio należy rybę sprawić, oddzielić mięso od skóry oraz ości czyli wykonać filety a następnie umieścić je w zamrażalniku na 24godz.
Do przygotowania tatara potrzebujemy:
- wcześniej wymienione 1 kg mięsa łososia lub troci
- cebula ok. 4 szt. średnia główka
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ogórki kiszone
- 0, 5 łyżeczki płynnej przyprawy magi
- sól, pieprz do smaku
wyjmujemy rybę z zamrażarki pozostawiając do czasu odmrożenia a następnie mięso z wcześniej przygotowanych filetów przy pomocy widelca szarpiemy małe kawałeczki (nie należy mięsa mielić w maszynce). Można też mięso pokroić w małą kosteczkę.
Następnie kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórki i wyciskamy czosnek. Te wszystkie składniki wraz z magi i przyprawami mieszamy z mięsem. Naczynie okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 -3 godziny. Po tym okresie podajemy naszą potrawę na półmiskach. Przygotowane porcje można przystroić nacią z pietruszki oraz kawałkami cytryny. Przyprawy należy stosować według indywidualnego smaku.