Wróciłem z wyprawy nad rzekę niestety wyciągnięto około 15 różnej wielkości konarów. Powiedziawszy szczerze kilka jest dość sporych i zdziwiło mnie, bo w ogóle nie było widać, że są ukryte w wodzie. Arturze marzy mi się od wielu lat zastąpienie tych jazów bystrzami kamiennymi, to moje wielkie marzenie. Jednak chyba to niemożliwe, bo zaraz odezwą się głosy o zagrożeniu powodziowym. Tak zrobić te bystrza, by burt rzeki płynął szybciej i by rzeka się nie zamulała powyżej nich. Ryby i inne stworzenia miałby wolną drogę w górę i w dół, ale nie wiem kiedy to się ziści. Kiedyś w Kaliszu był taki drewniany próg, ale powódź w 2010 roku go zniszczyła

i na szczęście nie odbudowali go. A tu przykład jak byłą kiedyś, a jak jest teraz.
Kiedyś nazywano to wodospadem, ale wygląda jak wysokie bystrze kamienne. Niestety nie wiem jak to wyglądało dokładnie i czy ryby mogły się przemieszczać.
fotopolska.eu/589985,foto.html
Ten wodospad zastąpiono czymś takim
www.mapofpoland.pl/Kalisz,zdjecie,64210,....eu/589985,foto.html
W Kaliszu władze objęło nowe ugrupowanie z którego wywodzą się prezydent i wiceprezydent. Wyglądają na ludzi, którzy chcą zmian w Kaliszu, może zaproponuje im nowe podejście do rzeki i ich dolin. Zwłazcza ze przed wyborami parokrotnie chcieli się, że mną spotkać, ale ja nie chce być utożsamiany z żadnym ugrupowaniem politycznym, bo to źle może się skończyć dla tow.