Poprawiona pocztówka uwzględniłem ostatnie uwagi jakie wpłynęły do mnie w tej sprawie poza netem. Myślę, że jest to wersja ostateczna. Bardzo proszę Prezesów o szybkie dołączenie tekstu pod pocztówką. Krótko i zwięźle CO ROBIMY.
Jeśli do dnia 21.12.2009r. nie będę miał tekstu to Ewie wyślę tylko tą pocztówkę.
Pozdrawiam
RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ORAZ POMYŚLNOŚCI W 2010 ROKU
ŻYCZY
TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ RZEK
INY I GOWIENICY
Rokrocznie pilnujemy tarlisk i wędrówki tarłowej stad łososi i troci wędrownej, gdy z morza starają się wrócić na naturalne tarliska. Ta ochrona wymaga całodobowych dyżurów dobrze wyposażonych i ubranych ludzi nad rzekami, gdyż sezon zaczyna się późną jesienią, gdy nocą bywa poniżej zera. Efekty naszej pracy można obejrzeć na
www.tpriig.pl forum w temacie „Ochrona tarła 2009”. Aby ryby miały lepsze warunki, latem 2009 rozbudowaliśmy ręcznie tarliska przez dołożenie 16 ton żwiru.
Co roku kilkakrotnie sprzątamy brzegi naszych rzek w ramach akcji „Sprzątanie Świata”. W tym roku zebraliśmy ponad 200 120-to litrowych worków.
Bierzemy czynny udział w edukacji społeczeństwa w tematyce ochrony wód i nowoczesnej gospodarki wodami. Mamy za sobą wiele prelekcji o tematyce środowiskowej i konsultacji działań melioracyjnych, tak, by w jak najmniejszym stopniu obniżały bioróżnorodność cieków.
Uczestniczymy we wszystkich akcjach zarybieniowych na naszych wodach, zaś z zebranych środków staramy się odbudować stada lipieni w Inie i Gowienicy, gdzie gatunek ten stoi na krawędzi wyginięcia.
Wszystkie te działania wiążą się z zaangażowaniem czasowym i finansowym, dlatego każda złotówka jest dla nas wsparciem.
Ty także Możesz pomóc!