Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ochrona tarła łososiowatych

O:Ochrona tarła troci 2009 rok 15 lata 5 miesiąc temu #1083

• Ewa Leś
  • Ewa Leś Avatar
super filmik! dla ekologa taki widok to nie lada gratka, mam nadzieję, że zobaczę już niedługo taki obraz na żywo :) Gratuluję
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Ochrona tarła troci 2009 rok 15 lata 5 miesiąc temu #1085

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Witaj Ewo

Jestem ciekaw twoich wrażeń. piękne rybki Prawda.

P.S. Filmy jakie montuje i zamieszczam na naszym forum są dziełem naszego Kolegi Mariusz Picha
Ostatnio zmieniany: 15 lata 5 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

O:Ochrona tarła troci 2009 rok 15 lata 5 miesiąc temu #1087

• Mariusz Pich
  • Mariusz Pich Avatar
  • Gold Boarder
  • Mariusz Pich (Tinca tinca)
  • Oklaski: 12
Rybki są naprawdę przepiękne.
Tylko że są bo ich pilnujemy przez 24 godziny na dobę. Jesteśmy świadomi tego że wystarczy jedna godzina bez nas aby miejscowi kłusownicy zabili wszystkie ryby z pokazanego przez Mirka dopływu.
Wygląda na to że nasza akcja jest im bardzo nie na rękę, bo ich zachowanie staje się coraz bardziej bezczelne.
To jeden z niezadowolonych , posiadacz dwóch psów, które nie posiadają ani kagańca ani smyczy. Wyjątkowo natrętny pan, który zapytał:"Gdzie jest napisane że to teren prywatny i że nie wolno mi tu chodzić?!!! "

To tak dla informacji, żeby wszyscy mieli świadomość czym my się zajmujemy w czasie pilnowania tarliska.
A teraz najważniejsze, nie wiem czy uda nam się upilnować te ryby. Brak nam chętnych osób do pomocy. Jest nas jedynie kilku zaangażowanych ale obowiązki takie jak praca, dom i rodzina uniemożliwiają zaplanowanie 24-godzinnej ochrony tarliska.
Zwracam się do wszystkich zainteresowanych którzy czują się na siłach, o pomoc i zaoferowanie swojego czasu. Proszę pomóżcie tym rybom spokojnie się wytrzeć. Przy Waszej pomocy to może być pierwsze udane tarło na tym dopływie po wielu, wielu latach.

P.S. nie mogę podać swojego numeru na forum, ale proszę się kontaktować ze mną
przez Artura i Mirka lub bezpośrednio , wszyscy chyba wiedzą gdzie mnie znaleźć.

pozdrawiam
Mariusz

O:Ochrona tarła troci 2009 rok 15 lata 5 miesiąc temu #1088

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
To teren obrębu hodowlanego, własność prywatna, tak jak jego podwórko. Jak coś dzwoń do Twardego. Jutro coś konkretnego uzgodnię z SG i sam postaram sie zajrzeć na kilka godzin.

O:Ochrona tarła troci 2009 rok 15 lata 5 miesiąc temu #1089

• Ewa Leś
  • Ewa Leś Avatar
Witaj Ewo, Jestem ciekaw twoich wrażeń. piękne rybki Prawda.

Widoki pierwsza klasa! Wrażenia niezapomniane, możnaby godzinami siedzieć nad rzeką... :cheer: Jeszcze raz podziękowania dla Artura!
Podziwiam Was za wytrwałość w bieżącej akcji. Problem może być jednak z dopilnowaniem, czas i zasoby ludzkie też się kiedyś kończą… a wtedy taka chwila zostanie niewątpliwie wykorzystana. Powinniście jako TPRIIG napisać projekt na to czym się zajmujecie – na ochronę rzek jako miejsc tarłowych. Początkowo mogłaby to być stricte czynna ochrona- wasze patrole, budowanie tarlisk, także później edukacja „młodego narybku”, o czy wspominał już wcześniej na forum Mariusz. Trzeba tylko znaleźć odpowiednie źródło finansowania, bo chętnych do realizacji w waszych szeregach nie brakuje ;) Można by np. w ramach środka 3.2. Ochrona i rozwój fauny i flory wodnej Program Operacyjny „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”, ale nie tylko (WFOŚ, EKoFundusz).

Mam nadzieję, że uda Wam się dopilnować ryb, trzymam kciuki.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne takie wrażenia

O:Ochrona tarła troci 2009 rok 15 lata 5 miesiąc temu #1090

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
My też dziękujemy dla Artura , że przywiózł Was aby pokazać co pilnują nasi członkowie TPRIiG. Może urodzą się z Waszej wizyty jakieś konkrety dające wymierne efekty naszej SPOŁECZNEJ pracy. Pisanie programów?? kto wie?? Arturek ma jakieś pomysły w temacie.
Ostatnio zmieniany: 15 lata 5 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates