Właśnie dowiedziałem się, że autor strategii rozwoju Gminy Goleniów całkowicie wypaczył sens mojej informacji przestawionej władzom samorządowym Gminy Goleniów po spotkaniu 20 stycznia br. powołując się na rzekome sugestie potrzeby regulacji górnej Iny z mojej strony. W związku z tym zamieszczam poniżej pełną treść pisma, jaki przesłałem w tej kwestii. Jeśli autor strategii nie potrafi zrozumieć tak prostego pisma, to zaczynam się zastanawiać na wartością tworzonej przez niego strategii.....
TPRIIG/AF/03/2014 Stepnica dn. 27 01 2014
Rada Miasta i Gminy w Goleniowie
Burmistrz Miasta i Gminy Goleniów
Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska
Szanowni Państwo!
Dziękując za możliwość przedstawienia problematyki, jaką nasze stowarzyszenie napotyka od startu działalności w kwestii ekologicznego stanu dorzeczy rzek, którymi staramy się opiekować, chciałbym uporządkować przedstawione przez mnie zagrożenia dla społeczności gminy Goleniów. Państwa odpowiedzialne zainteresowanie wobec ewidentnego braku takiegoż ze strony niektórych samorządów w górnej części dorzecza Iny bardzo mnie cieszy i liczę na zacieśnienie współpracy i wspólną budowę intersamorządowej rady dorzecza, która zmieni dzisiejsze fragmentaryczne zarządzanie w oparciu o podziały administracyjne na współdecydowanie w kwestii zarządzania wodami dla skutecznego utrzymania i poprawy bezpieczeństwa społeczności nadrzecznej w całej dolinie Iny i jej dopływów, z korzyścią dla stanu ekologicznego dorzecza.
Podstawowym problemem, jaki z roku na rok jest potęgowany za sprawą prac utrzymaniowych i regulacyjnych w górnej części dorzecza, jest wzrost ryzyka powodzi dla niżej położonych obszarów gminy Goleniów w dolinie Iny. Ostatnie trzy lata to ogromne nasilenie tych robót w samej Inie powyżej Stargardu Szczecińskiego na odcinku Piasecznik – Stargard Szczeciński dla ograniczenia zalewania rozległych podmokłych łąk w tej części doliny Iny. Działania te realizuje Zachodniopomorski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Szczecinie (ZZMIUW) oraz terenowy oddział w Stargardzie Szczecińskim. Główną przyczyną są naciski użytkownika rolniczego- Agrofirmy Witkowo, głównego użytkownika rolniczej części obszaru zlewni Iny w ogóle. Mimo, że z modelu cyfrowego zagrożeń zalaniem IMGW jednoznacznie wynika, że obszary te, to klasyczne obszary zalewowe i jako takie stanowią bardzo istotny element buforowania zagrożenia zalaniem miejscowości i terenów związanych z wzbieraniem wód w rzece w wyniku intensywniejszych opadów oraz topnienia śniegu . Już trzy lata temu zwracaliśmy ZZMIUW uwagę, do czego doprowadzi ta polityka, jednak prace wykonano, a obecnie rokrocznie są ponawiane dla zapewnienia szybszego spływu wód na tym odcinku. Jednocześnie w całym dorzeczu wykonano w ostatnich trzech latach ogromną ilość prac przyspieszających spływ wód. W sumie obecnie przyspieszeniem tym objęte jest 2/3 dorzecza Iny. Efekty dały się odczuć wiosną 2013, gdy mimo niewielkich opadów niższe tereny miasta Stargard Szczeciński uległy podtopieniu, zgodnie z naszymi przewidywaniami. Obecnie mamy informacje, że dla zmniejszenia tego zagrożenia dla obszaru miasta Stargard Szczeciński planowane są prace przyspieszające spływ wód Iną do Sowna. W ten sposób redukcji ulegnie 1/3 zalewowej doliny Iny powyżej Goleniowa, a to spowoduje znaczący wzrost zagrożenia dla gminy i miasta Goleniów, gdzie położenie oraz przepustowość koryta są już obecnie istotnie ryzykowne. Z naszych obserwacji, przy okazji monitorowania zanieczyszczeń Iny przez źle funkcjonujący system gospodarki wodno-ściekowej w Stargardzie zaobserwowaliśmy przyspieszenie przepływu na odcinku poddanym regulacji w dół od miasta do mostu w Klępinie o 33%. Przed robotami efekty zrzutu ścieków docierały do Poczernina po 12 godzinach, obecnie dzieje się to po 8. Zjawisko to w zachowaniu fali wezbraniowej skutkuje znacznie gwałtowniejszym, a więc groźniejszym w skutkach wezbraniem. W związku z powyższym uważamy, że niezbędne jest zapytanie władz powiatu i miasta Stargard Szczeciński oraz ZZMIUW , czy na okoliczność planowanych prac wykonano analizę efektów przyspieszenia odprowadzania wód Iną dla gminy Goleniów.
Obok tego, niewątpliwie bardzo poważnego bezpośredniego wzrostu zagrożenia dla części mieszkańców gminy, istnieje i narasta kolejne, wynikające z przytoczonej wcześniej źle funkcjonującej gospodarki wodno-ściekowej w Stargardzie, powodującej systematyczne pogarszanie jakości wody w rzece Ina. Tu jednak wina leży nie tylko w samej gminie i mieście Stargard, ale także w innych miejscowościach w dorzeczu. Efekty tej sytuacji widać wyraźnie w raportach WIOŚ, gdzie od 10 lat jakość wód Iny systematycznie ulega pogorszeniu w zakresie wszystkich wskaźników. Wobec takiej sytuacji nasze wspólne wysiłki promocyjne i dzisiejsze sukcesy przekładające się na rozwój turystyki w gminie Goleniów mogą w niedalekiej przyszłości ponieść porażkę za sprawą opisanych wyżej sytuacji w dorzeczu. Liczę, że nasz sygnał pomoże Państwu w skutecznej interwencji w tych sprawach. Sugeruję powiadomienie władz wojewódzkich o tej sytuacji. Jednocześnie za państwa pośrednictwem chcę problem wskazać także naszym władzom powiatowym.
Z poważaniem,
Artur Furdyna
Przewodniczący TPRIiG
-Przewodniczący Rady Czesław Majdak
-Burmistrz MiG Robert Krupowicz
- Przewodniczący Komisji Rolnictwa i
Ochrony Środowiska Skałecki Tadeusz
a/a