Towarzystwo Przyjaciół Rzek
Iny i Gowienicy

Witamy, Gościu
Username: Password: Zapamiętaj mnie
Informacje znad rzek, ale nie o połowach

TEMAT: Ochrona tarła łososiowatych

O:Ochrona tarła łososiowatych. 16 lata 4 miesiąc temu #307

• Bartek
  • Bartek Avatar
Ja się przeszedłem dzisiaj po Inie w okolicach basenu. Jest trochę śladów przy rzece ale nie wiem czy to "nasi" czy jacyś "amatorzy bobrów".

Od 17 biorę urlop więc na pewno w ciągu dnia kilka razy się przejdę w okolicach co ciekawszych "bobrowisk" ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Ochrona tarła łososiowatych. 16 lata 4 miesiąc temu #308

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Odnośnie "ruskich" Mikołaju - na początku okresu ochronnego takich towarzyszy spotkałem nad rzeką w rejonie Goleniowa tzw. huśtawka. Łowili na spławik za wędki służyły im kije z pobliskich drzew. Zwrócenie uwagi polegało na pokazaniu palcem w kierunku pola i powiedzeniu paszli. Zwinęli żyłki pozbierali wskazane śmieci i tyle. Widzę jednak, o ile są to te same osoby, że nasza rzeka bardzo się im podoba.

Jeszcze 15 dni okresu ochrony co niektórzy myślą w ten sposób, że ryba wytarta, więc nic złego nie robię wędkując. Z takimi wędkarzami możemy w tym okresie mieć do czynienia dość często. Znają przepisy, ALE ...... tłumacząc się w duchu przecież nic złego nie robię, a warto spróbowa połowić jako pierwszy przed 1 stycznia. Nie można być obojętnym nawet w takich sytuacjach. Dobrze, że są w śród nas tacy jak Wy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 16 lata 4 miesiąc temu przez Mirosław Kowalczuk.

O:Ochrona tarła łososiowatych. 16 lata 4 miesiąc temu #310

Wygląda zatem na to, że to Ci sami "towarzysze". Jeden miał wędke z kija a drugi jakiś gówniany teleskop. Spotkałem ich właśnie w rejonie huśtawki, jechałem od strony Wiśniówki, a łowili po przeciwnej. Wyglądali w sumie na zaskoczonych, pytali się gdzie można kupić "licencje". Wytłumaczyłem im to i owo w miarę możliwości. Jeśli spotkam ich ponownie ostrzeżenia już nie będzie. To samo dotyczy wszystkich "złapanych" w tym sezonie ochronnym. Staramy się zapamiętywać twarze i auta. Wszyscy łowiący narazie dostają ostrzeżenie, ale z informacją o konsekwencjach prawnych w razie recydywy. Do tej pory takowa się ani razu nie powtórzyła.

Pozostaje życzyć nam i Wam dalszych sukcesów. To be continued :)

O:Ochrona tarła łososiowatych. 16 lata 4 miesiąc temu #311

• Artur Furdyna
  • Artur Furdyna Avatar
  • Prezes TPRIiG
  • Thank you received: 179
  • Oklaski: 109
Na okres przedświąteczny są zaplanowane wzmożone wizyty różnych służb nad rzekami. Koledzy ze Straży Leśnej liczą na "nasze oko" na amatorów darmowych choinek z nadrzecznych zagajników. W razie czego dawajcie znać. Tych "cwańszych" jest niestety niemało i potem się dowiaduje człowiek 1 stycznia od typa, ze on już 8 w tym sezonie!!! Trzeba ich ganiać, bo reguły są dla wszystkich te same.

O:Ochrona tarła łososiowatych. 16 lata 4 miesiąc temu #314

Polatałem i dzisiaj nad Iną. W skrócie : 2 robaczkiewiczów i jeden spinningista, który wyjątkowo mnie rozbawił. Mając przy sobie uzbrojony kij trociowy i osękę stwierdził, że : "Nawet jakby złowił to by wypuścił" :laugh:
Ostatnio zmieniany: 16 lata 4 miesiąc temu przez Mikołaj Jezierski.

O:Ochrona tarła łososiowatych. 16 lata 4 miesiąc temu #315

• Mirosław Kowalczuk
  • Mirosław Kowalczuk Avatar
Zabawni są czasami ludziska. Mikołaj na jakim odcinku Iny spotkałeś tego dowcipnisia? Dalej łowił po rozmowie z tobą??

Nasi Sponsorzy

Copyright © Towarzystwo Przyjaciół Rzek Iny i Gowienicy 2025
Wdrożenie strony: Jacek Nadolny w oparciu o CMS Joomla

Strona zbudowana w oparciu o szablon
TFJ Green - Joomla 3 Templates